Hulp nodig?

Wie kan me helpen? En wat kan ik verwachten eens ik de bal aan het rollen heb gebracht? Hieronder een kleine leidraad?

Eerst nog dit ...


                    Hulp zoeken vergt ontzettend veel moed. Fantastisch dat je hier bent!

Hulplijnen

Voel jij je seksueel geveld?

Deze professionals staan (bijna) dag en nacht voor je klaar.  Al deze hulplijnen geven je de kans om je verhaal, al dan niet anoniem, te vertellen. 

Ben of ken je een slachtoffer?

Zorgcentra na seksueel geweld

Halleluja! Sinds kort zijn er in België zorgcentra na seksueel geweld. Je kan er als slachtoffer terecht met je verhaal. Ze begeleiden je tijdens een forensisch onderzoek (indien gewenst) en bieden je psychologische hulp. Ben je er klaar voor? Dan komt de politie ter plaatse om je verhoor af te nemen. Ben je er niet klaar voor? No worries. Je kan ook volledig anoniem blijven. Zelfs brieven worden niet naar je thuisadres gestuurd.

1712.be of bel 1712

het nummer dat je belt bij (vermoedens van) geweld. Je belt anoniem en neemt pas verdere stappen wanneer jij dat wilt. 1712 wordt bemand door het Centrum voor Algemeen Welzijn en de toppers van de Vertrouwenscentra kindermishandeling. 

Je kan met hen bellen, mailen of chatten.

 Jong & seksueel geveld? 

Nupraatikerover.be

Een chatbox voor minderjarigen die vragen hebben over of slachtoffer zijn van seksueel geweld, mishandeling of verwaarlozing. Ook deze lijn wordt bemand door de Vertrouwenscentra kindermishandeling (Brussel).

Awel.be

Awel luistert naar kinderen en jongeren.  Zij werken op basis van vrijwillligers.

Je kan met hen bellen, chatten of mailen.

 Voor daders

stopitnow.be of bel 0800 200 50

Stop It Now biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan personen die zich zorgen maken over hun gevoelens of gedrag naar minderjarigen, alsook aan hun naasten. Ze werken anoniem. Je zegt dus enkel je naam als jij dat wilt. Het telefoontje zal ook niet op je telefoonrekening verschijnen.

Je vindt door het bos de bomen niet meer? 

Geen nood. Bij elk van deze noodlijnen kan je je verhaal kwijt. Ze hebben ook de expertise om je door te verwijzen en een perfecte match te vinden om de gepaste hulp te vinden.

Ik wil aangifte doen.


En nu?

Weet dat je dag en nacht bij de politie terecht kan. Dat kan zijn om je bezorgdheid te uiten over iemands situatie, om aangifte te doen, of om klacht in te dienen.


Weetjes


- Van zodra je bij de politie binnen stapt, is je verhaal niet meer anoniem. Wil je toch anoniem een melding maken? Doe dit via een van bovenstaande hulplijnen.


- Hoewel de politie 24/24 bereikbaar is, ga je best langs tijdens de kantooruren. Overdag is immers voldoende personeel van de recherche aanwezig. Zo kunnen ze ook de tijd nemen om naar je verhaal te luisteren zonder dat ze weggeroepen worden.


- Tijdens je verhoor worden soms heel specifieke vragen gesteld. Dat is nodig om bewijsmateriaal te verzamelen. Maar dat is ook heel pittig. Je zal je misschien dingen herinneren die je had verdrongen. Zorg dus dat er iemand is die je kan opvangen na je verhoor. Een vriend, een kennis of een hulpverlener.



Wat is het verschil tussen een aangifte en een klacht? 


Van zodra je bij de politie aangifte doet van een strafbaar feit, zullen zij een onderzoek te starten. In het geval van seksueel geweld zal de politie dus zo goed als altijd overgaan tot een onderzoek.



Burgerlijke wat? 


Kan de politie de feiten bewijzen, dan zal de dader terecht staan voor het overtreden van de wet. Je dader wordt dus eigenlijk aangeklaagd door de Belgische staat. Hij of zij riskeert dan een celstraf, een boete en/of probatiemaatregelen.


Dien je tegelijk ook klacht in tegen je dader? Dan stel je je burgerlijke partij. Er wordt dan bekeken of jij recht hebt op een schadevergoeding of andere beschermende maatregelen. Als burgerlijke partij kan je ook bijkomende onderzoeksdaden te vragen.


Kan de politie de feiten niet bewijzen, dan kan je nog steeds klacht indienen voor de burgerlijke rechtbank.


Meer info over burgerlijke zaken?

https://www.rechtbanken-tribunaux.be/nl/procedures/burgerlijke-zaak



Wat is 'benadeeld persoon'?


Als je slachtoffer bent van een misdrijf, kan je je benadeeld persoon verklaren. Na je verhoor zal de politie je dit normaal gezien zelf voorstellen. Als benadeeld persoon word je op de hoogte gehouden van eventuele beslissingen in het onderzoek en heb je het recht om het dossier in te nakijken na afloop van het onderzoek.




Hoe lang duurt zo'n onderzoek?


Dat is moeilijk te zeggen, maar snel gaat het bijna nooit. De politie zal contact opnemen met het parket. Zij beslissen wat het verloop zal zijn van het onderzoek. Weet dat een onderzoek veel tijd in beslag neemt. De politie gaat steeds zo zorgvuldig mogelijk te werk om geen fouten te maken, maar ook om het verhoor van je dader goed te kunnen voorbereiden. Dat kan weken, zelfs maanden in beslag nemen.


Meer info over de procedure? 

https://www.slachtofferzorg.be/gerechtelijke-procedure-slachtoffer