Mijn verhaal

Op mijn twaalfde gingen mijn ouders uit elkaar. Omdat onze mama niet voor ons kon zorgen, gingen we mee weg met papa. Mijn vader heeft me misbruikt van mijn kindertijd tot ik ongeveer 18 was. Hij kreeg opnieuw twee meisjes in een nieuw huwelijk. Mijn liefde voor hen gaf me bijna 15 jaar later de moed om aangifte te doen.


Lees hier het volledige verhaal (in opmaak)

Chelsea

Chelsea is nog maar 23, maar ze is zonder twijfel de meest volwassen twintiger die ik ook gesproken heb. Wat een mooie vrouw, inside and out! Deze meid gaat de wereld veranderen. Trust me.


Ohja, ze werd ook misbruikt door haar opa tussen de leeftijd van 5 à 7 jaar. Lees haar moedige verhaal hieronder.


Lees hier het volledige verhaal

J.

J. is een vrolijke en, als ik even mag, ravissante kerel van 30. Zou je J. tegen het lijf lopen, kon je onmogelijk vermoeden welk verleden hij meesleept. J. verblijft als kind regelmatig bij zijn grootouders omdat mama en papa werken. Wat een veilige haven moet zijn, wordt een nachtmerrie. J. wordt seksueel misbruikt door zijn grootvader. Hij vertelt zijn verhaal, van vroeger tot nu. Omdat het gerechtelijk onderzoek nog loopt, en ter bescherming van zijn familie, vertelt J. zijn verhaal anoniem.


Lees hier het volledige verhaal

Liza

Hoewel Liza en ik elkaar nooit hebben ontmoet, delen we heel wat. Liza had de moed om me haar verhaal te vertellen. Net als ik werd ze misbruikt door een familielid. Iemand die voor haar had moeten zorgen, maar misbruik maakte van zijn machtspositie. Net als ik, vond ze jaren later de moed om haar verhaal te vertellen.
Lees hier het volledige verhaal.


Lees hier het volledige verhaal

Jouw verhaal hier?

Ben jij seksueel geveld? Heeft seks jouw leven ooit overheerst of doet het dat nog steeds? Ben je slachtoffer, dader of raakt het verhaal van iemand in je omgeving je ook persoonlijk? 


Jouw verhaal is welkom (al dan niet anoniem). Geef hieronder een seintje en we nemen verder contact op.

 
 
 
 

Het verhaal van Chelsea

Chelsea werkt als ambulante drughulpverlener. Ze studeerde orthopedagogie. Zelf zegt ze dat ze die studies heeft aangevat om zelf ook beter te begrijpen wat er met haar gebeurd is en hoe ze daarmee moet omgaan. Ze heeft een grote interesse in het menselijk gedrag, het hoe en waarom.

Je bent misbruikt door je opa. Wat moet ik me bij het misbruik voorstellen?

Mijn grootouders langs moederszijde hadden vroeger een western club. Daar kwam veel volk op af en ook wij kwamen daar vaak in het weekend. We zagen hen dus regelmatig. Op dat moment waren mijn ouders ook nog samen.

 

Samen met de familie gingen we ook op vakantie naar Duitsland. Het is tijdens die vakanties dat het misbruik plaatsvond, in de caravan van mijn opa. Daar keek hij heel vaak naar porno. Ik moest op zijn schoot gaan zitten en meekijken. Terwijl ik op zijn schoot zat, voelde ik iets hard worden onder mij. 

 

Toen hij hard was, moest ik mijn slipje uittrekken. Hij ging dan in de badkamer glijmiddel op zijn penis doen. Ik herinner me wel dat hij tegen mijn vagina duwde met zijn penis. Ik zei hem ook: “Nee opa, niet doen.” Veel van de herinneringen zijn weggevaagd dus zelfs al ik zou willen, kan ik je niet meer details geven dan dit. 

 

Ik hoopte wel steeds dat de familie zou binnenkomen zodat het zou stoppen.

 

 

Heb je het ooit aan iemand verteld?

 Toen ik met opa terugkwam van vakantie, vertelde ik aan mijn ouders dat mijn onderbroekje nat was. Volgens opa was die nat door het buitenspelen. Wat ik toen niet wist ... Mijn halfzus had net hetzelfde meegemaakt met hem. Na dat voorval heeft zij  aangifte gedaan, mijn halfzus is ongeveer 10 jaar ouder dan ik. Nadat ze haar verhaal had gedaan aan de politie, werd ik ook opgeroepen voor een verhoor. Ik was toen ongeveer 8 jaar oud.

 

Tijdens dat audiovisuele verhoor werd de vraag gesteld of mijn slipje toen nat was na de vakantie met opa. Ik ben toen dat verhaal blijven ontkennen. Er is dus geen gevolg gegeven aan mijn verhoor. Ik denk dat ik toen heb gezwegen uit een soort van plichtsbesef, schaamte en schuldgevoel.

 

Na het verhoor ben ik wenend naar mijn mama gegaan. Ik voelde me onheus behandeld en een slachtoffer van dat verhoor. Ik heb me daarna een beetje tegen het onderzoek gekeerd. 

 


Wanneer heb je dan wel je verhaal verteld?

Na een ruzie, jaren later, heb ik het met mijn mama gehad over wat een vetzak haar vader is. 

 

Tijdens mijn opleiding ben ik na een les rond seksueel misbruik helemaal ingestort. Ik heb toen een gesprek gehad met mijn docent over het misbruik dat ik als kind heb meegemaakt. Naar aanleiding van dat gesprek, ben ik dan wel aangifte gaan doen.

 

Wat gebeurde er tijdens en na je aangifte bij de politie?

Voor mij was de aangifte zelf een slechte ervaring. Ik voelde me niet welkom en de agent leek heel ongeïnteresseerd. Alsof ze geen zin hadden om tijd te maken voor mijn verhaal.

 

Ik heb me toen burgerlijke partij gesteld omdat ik nood had aan erkenning. Opa is dan op verhoor moeten gaan, maar mama wist dat op dat moment nog niet.

 

De zaak is uiteindelijk geseponeerd wegens een gebrek aan bewijzen.

 

Hoe reageerden je ouders op de feiten?

Na dat verhoor, sloeg mijn mama om en geloofde ze wel degelijk dat de feiten effectief hebben plaatsgevonden.

 

Ze vroeg me of ze het contact moest verbreken met hem: ik heb haar gezegd dat dat haar keuze was. Op mijn 14e ben ik bij mama vertrokken en bij papa gaan wonen.

 

Mijn vader had me gewaarschuwd dat er waarschijnlijk weinig gevolg aan de zaak zou gegeven worden. Opa was een beetje een god in mijn dorp. Iedereen kende hem als de eigenaar van de bekende westernclub. Hij had zelf ook goede contacten bij de politie. Papa heeft me dus nooit aangespoord om aangifte te gaan doen. Ik heb me wel altijd heel erg gesteund gevoeld door mijn hem.

 

 

Ben je boos op je mama dat ze niet heeft ingegrepen?

Soms, maar ik probeer het wel plaatsen in de situatie.

 

Mijn tante werd mogelijks ook misbruikt, want bij de huiszoeking zijn naaktfoto’s gevonden van haar in haar kindertijd. Ik sluit dus niet uit dat ook mijn moeder door hem misbruikt werd.


Je opa werd niet vervolgd. Heeft je aangifte dan toch iets voor jou kunnen betekenen?

 Na mijn aangifte kreeg ik meer inzicht in het volledige dossier en heb ik beseft dat mijn opa dit vaker heeft gedaan en meerdere slachtoffers heeft gemaakt. Mijn opa blijkt ook vroeger zelf misbruikt geweest te zijn door een priester.

 

Het feit dat hij zelf misbruikt is, was voor mij een manier om het gebeuren beter te plaatsen. Niet dat ik het goedkeurde. Het werkt voor mij nu wel beter om dit te relativeren of in zijn context te plaatsen.

 

Ik denk dat ik de feiten altijd heb proberen te rationaliseren uit een soort van overlevingsdrang. Ik heb daarom ook nog goede herinneringen aan mijn opa. Omdat anderen het vaak geminimaliseerd hebben, heb ik dat zelf ook altijd gedaan. Daarom heb ik er ook altijd goed mee kunnen omgaan.

 

Zo heb ik ook een nare ervaring met mijn neef, die me rond de leeftijd van 7 jaar ook misbruikt heeft. Omdat het de tweede keer was dat zoiets me overkwam, was dit gemakkelijker voor mij om te verwerken.

 

Kampte jij ook met dat befaamde schuldgevoel?

Ja! Dat is er geweest tot mijn 19e. Dat schuldgevoel is weggegaan nadat ik aangifte deed. In mijn opleiding heb ik ook beseft wat er echt gebeurd is, en dat het niet mijn schuld was. Ik had er een gewoonte van gemaakt om de feiten te minimaliseren.

 

Ik had ook soms last van bepaalde dwangacties. Zo had ik soms de dwang om mijn ogen in mijn hoofd te duwen. Ik wist wel dat dat niet normaal was dus ik probeerde dat te bedwingen. Nu besef ik dat dit komt vanuit mijn trauma. 

 

Denk je dat pedofilie erfelijk is?

Ja. Ik heb me die vraag vaker gesteld. Dat geeft me ook angst, want ik zie mezelf dat nooit doen. Ik vraag me wel af of het in mijn bloed zit.

 

Heb je er nog met je halfzus over gepraat?

Nee. Ik ben nooit met mijn familie in detail getreden over wat er gebeurd is. Mijn zus is wel meegekomen naar mijn verhoor dus ze heeft mijn verhaal wel gehoord. We hebben eigenlijk niet zo veel contact. Maar dat staat los van wat er gebeurd is.

 

Hoe gaat het nu met jou?

Vandaag gaat het goed met mij. Ik ben op een bepaalde manier wel dankbaar voor al mijn ervaringen omdat ik er sterker van ben geworden. Mijn verleden daagt me uit om op zoek te gaan naar mijn innerlijke ik, en inzichten te verwerven. Ik kan soms nog wel dipjes hebben, maar dat vind ik oké.

 

Vorig jaar, na de seponering, had ik weer heel erg het gevoel dat ik niet geloofd werd en het schuldgevoel kwam terug. Er gebeurden toen ook enkele lastige dingen op het werk, waardoor ik het moeilijk kreeg en kampte met een burnout. Ik heb toen emdr-therapie gevolgd. Dat heeft me geholpen om alles beter los te laten.

 

Ik merk dat ik helemaal anders kan kijken naar mensen, en daders. Ik heb geleerd om hun daden te rationaliseren. Ik zou er bijvoorbeeld geen probleem mee hebben om met een dader samen te zitten.

 

Heb je het nog lastig met bepaalde dingen?

Er zijn wel een aantal triggers die me terugbrengen naar de tijd van het misbruik: zoals bij het zien van caravans, onverwachte aanrakingen, het gevoel van een baard en ook alles wat met Duitsland te maken heeft. Het weten en het herkennen ervan helpt voor mij al om hiermee te leren omgaan.

 

Intimiteit ga ik heel erg dissociëren naar toen. Ik heb het over het algemeen wel lastig met contact met mannen. Zo is seksueel contact met mijn vriend moeilijk. We praten er samen wel over en mijn vriend toont veel begrip. Al ben ik wel bang dat het knaagt aan de onzekerheid van mijn vriend.  

 

In het begin van de relatie ging ik over mijn grenzen heen. Nu ik weet dat ik hem kan vertrouwen, doen we het gewoon minder omdat ik het gevoel heb dat het niet meer nodig is. Ik kan dus begrijpen dat hij daarom het gevoel heeft dat ik minder bij hem wil zijn. Al is dat absoluut niet het geval.

 

Voor mij heeft er altijd een taboe gehangen rond seksualiteit. Ik heb me daarin altijd een beetje anders gevoeld.

 

Wat is de situatie nu? Zie je je opa nog?

Mijn opa is vorig jaar gestorven. Na mijn aangifte heb ik hem eens een berichtje gestuurd via Instagram over wat er gebeurd is. Dat was nadat ik weer een vriendschapsverzoek van hem kreeg. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat wat hij vroeger gedaan heeft niet oké was, maar dat ik wel oké ben nu. Ik heb hem toen gevraagd uit te komen voor de waarheid of anders volledig met mij te breken.

 

Vind je het jammer dat hij het geheim in zijn graf heeft meegenomen?

Ja, nu kan ik die erkenning helemaal niet meer krijgen. Tegelijkertijd was ik opgelucht dat hij er niet meer was om me tegen te spreken.

 

Ik was niet op zijn begrafenis aanwezig, maar ben wel gaan groeten. samen met mijn mama en mijn zus. Ik heb hem toen gevraagd of hij wilde toegeven dat hij het gedaan had. Ik heb toen gegrapt ‘zwijgen is toestemmen’. Maar ik heb ook veel gehuild. 

 

Vind je dat je opa een straf verdiende?

Ja, niet in de zin van in de gevangenis gaan zitten of geld betalen, maar wel dat zijn verhaal naar buiten kwam. 

 

 

Het verhaal van J.

Als kind groeit J. op in een modaal gezin met twee werkende ouders. Zoals dat vaak gaat, verblijven de kinderen regelmatig bij oma en opa terwijl de ouders aan het werk zijn. Bij de grootouders aan moederskant, loopt het fout.


J. heeft autisme. Daar hebben zijn grootouders het best moeilijk mee. Wanneer J. zeven is, komt aan licht dat hij fysiek wordt mishandeld door hen. Voortaan verblijven de kinderen enkel nog bij hun andere grootouders.


Wat J.’s ouders niet weten, is dat ook daar de kinderen niet veilig zijn. Als ik hem vraag wanneer het seksueel misbruik begonnen is, zegt J. me dat er eigenlijk altijd al ongepaste dingen gebeurden.

Wat moet ik me bij dat misbruik voorstellen?

Ik herinner me slechts flarden van het misbruik omdat ik een groot deel heb verdrongen. Wat me wel is bijgebleven, is dat het vaak gebeurde toen ik voor tv zat. Ik keek graag naar een kinderprogramma over heksen. Opa kwam dan naast me zitten en liet zijn broek zakken. Hij speelde met zichzelf en dwong me om hem te bevredigen. Daarna trok hij zijn broek terug op en ik keek verder tv. ‘s Avonds bij het slapengaan of ‘s middags tijdens zijn dutjes, moest ik mee naar boven om met hem te ‘spelen’ in bed. 


Heb je ooit aan iemand verteld wat opa met je deed?

Mijn oma was op de hoogte. Ze was vaak thuis wanneer het gebeurde. Ik denk dat ze stiekem blij was dat zij niet naar boven moest om seks met hem te hebben. 


Eén keer heb ik de moed gevonden om haar er echt over aan te spreken. Ze heeft hem toen opgedragen om te zwijgen. Dit was voor mij een keerpunt. Ik heb het toen als het ware opgegeven. Vanaf dan werd het misbruik ook iets ‘normaals’, iets waarmee ik moest leren leven. Op dat moment werden de feiten ook erger. 


Hoe en wanneer is het misbruik gestopt?

Ik was niet de enige die misbruikt werd. Op een dag nam mijn opa een ander slachtoffer bij de hand om mee naar boven te gaan. Ik zag haar verstijven van angst. Dat was voor mij een keerpunt. Ik heb me toen opgeofferd om het andere slachtoffer te beschermen. Mijn opa besefte op dat moment dat we mondiger werden en dat de kans groter werd dat we erover zouden praten met iemand. Het misbruik stopte toen ik ongeveer 10 jaar oud was.


Hoe gaat het nu met jou?

Meestal goed. Ik besef intussen dat ik het verleden niet meer kan terugdraaien.

Ik heb er vrede mee genomen en dat geeft me rust.

In de zomer van 2019 diende ik klacht in tegen mijn grootvader. Ik was toen 28.


Wat heeft je ertoe bewogen om aangifte te doen?

In het voorjaar van 2019 heeft een ander slachtoffer in familiekring opgebiecht wat er vroeger met opa gebeurde. Dat zorgde voor strubbelingen binnen de familie. We zijn toen met mijn vader naar mijn opa gereden om hem te confronteren met de feiten. Hij gaf toen alles toe. Wat me toen erg veel pijn heeft gedaan, is dat mijn oma alles bleef ontkennen.


Omdat ik ervan overtuigd was dat de feiten verjaard zouden zijn, diende ik geen klacht in bij de politie. Voor mij was de confrontatie an sich al voldoende. Binnen de familie stuitten mijn vader en ik op onbegrip omdat we het contact met mijn opa hadden verbroken.


Daarom besloot ik om mijn verhaal naar buiten te brengen via Facebook, tesamen met een petitie om de verjaringstermijn op seksueel kindermisbruik af te schaffen. Dat bericht is op een dag tijd helemaal ontploft, met meer dan 3.000 shares. Ook de krant schreef er een artikel over. Toen de reporter mijn grootouders belden voor een reactie, was hun antwoord dat ik overdreef.


Enkele dagen later kreeg ik een uitnodiging van de politie. Ze hadden mijn verhaal ook gelezen. Ze vroegen me om een verklaring af te leggen en klacht neer te leggen tegen zijn grootouders. Wat bleek? Mijn grootouders wilden klacht neerleggen tegen mij wegens ‘laster en eerroof’.


De klacht werd echter nooit officieel gemaakt omdat de politie hen informeerde dat ze mijn verhaal dan ook zouden moeten checken. Daarop zijn mijn grootouders vertrokken.

Hadden zijn grootouders dus nooit naar de politie gestapt, dan had ik mogelijks nooit zelf klacht neergelegd.


Karma! 😜


Wat is de situatie nu?

Intussen hebben nog andere slachtoffers klacht neergelegd tegen mijn opa. Mijn oma werd reeds verhoord door de politie. Ook zij riskeert een straf wegens schuldig verzuim. Enkele maanden geleden belandde mijn opa in het ziekenhuis na een val. Hij is nu verlamd tot aan zijn middel. Voorlopig laat zijn gezondheidstoestand het niet toe om hem te ondervragen. Het onderzoek ligt momenteel dus stil.


Vind je dat je oma ook een zware straf verdient?

Absoluut! Ik ben eigenlijk zelfs kwader op haar dan op mijn opa. Hij is een zieke man die zijn driften niet de baas kon. Maar zij had ons kunnen helpen. Zij had ons moeten redden. Dat heeft ze nooit gedaan en dat is onvergeeflijk. 


J.’s lied:

Kids on the Run van Tallest Man on Earth

Het verhaal van Liza

Het begon allemaal 12 jaar geleden. Mijn zus en ik woonden bij onze ouders. Maar af en toe, tijdens feestdagen bijvoorbeeld, bleven we bij onze nonkel slapen. Eens bij iemand van de familie blijven slapen, zou tof moeten zijn. Maar dat was het allerminst. Hij ging een grens over. Een grens die voor een kind moeilijk te beschrijven valt, maar die voor een volwassen man heel duidelijk zou moeten zijn.


Die grens was voor mijn zus, met haar autisme, nog moeilijker te bevatten. Ook zij werd slachtoffer van zijn lusten. Voor haar was, en is het nog steeds heel moeilijk om te bevatten wat er gebeurd is. De feiten gebeurden bij hem thuis, in zijn caravan ...

Maar zelfs als we dachten veilig thuis te zijn, stuurde hij ons seksueel getinte berichten en naaktfoto's.


Twee jaar geleden vond ik de moed om de waarheid te vertellen aan mijn ouders. In shock reden ze naar het huis van mijn nonkel om verhaal te halen. Hij bekende de feiten ook aan mijn moeder. Nog groter was de shock toen hij een dag later plots de feiten weer ontkende en de hele familie tegen ons had opgezet. Onze eigen familie heeft ons nu de rug toegekeerd. Het is voor hen gemakkelijker om te geloven dat wij leugenaars zijn, dan dat hij in staat zou zijn om ons seksueel te misbruiken.


Misbruik van een kind met een beperking
In 2020, nog maar net dus, en 12 jaar na de feiten kregen we de erkenning die we verdienden. Een rechter heeft mijn nonkel schuldig bevonden op basis van de bewijzen die wij hebben voorgelegd. Hij kreeg vier jaar cel voor wat hij gedaan heeft. Dat is een milde straf voor de feiten die hij gepleegd heeft, maar als je andere rechtzaken bekijkt, kreeg hij nog best een zware straf. Heel veel daders gaan nog steeds vrijuit. Op misbruik van een persoon met een beperking, mijn zus dus, staan nu eenmaal zwaardere straffen.


De rechtzaak was echt een heel zwaar pad om af te leggen. Het herbeleven van de feiten, zorgt voor flashbacks en verdrongen herinneringen die boven komen. Gerechtigheid heeft geschiedt, maar aan een hoge prijs. Behalve mijn gezin en enkele vrienden, heb ik niemand meer. Maar ik voel me nu een pak veiliger, omdat hij enkele jaren achter slot en grendel zal zitten.
Veel te lang heb ik gedacht dat het mijn schuld was. Dat het lag aan wat ik aanhad, of aan hoe ik me gedroeg. Dat ik niet genoeg had teruggevochten omdat ik sliep, of verlamd was van angst. Maar ik besef nu dat hij de enige schuldige is. Ik besef nu, na het lezen van boeken, na het volgen van therapie, dat hij verantwoordelijk is voor zijn daden, niet ik. Hij nam me mijn onschuld af, mijn kindzijn, mijn vreugde, maar ook mijn familie. Nu ik eindelijk erkenning heb gekregen voor wat er gebeurd is, hoop ik om die vreugde opnieuw te vinden binnen mijn gezin en met mijn vrienden.


Wat deed het met jou dat je familie je niet geloofde en heb je het intussen kunnen bijleggen?
Ik ben enorm teleurgesteld en gekwetst. Mijn familie heeft mijn zus en mij compleet laten vallen. Ze kozen ervoor om voor hem partij te trekken. En dat voor iemand die ons zo veel heeft afgenomen, ons zo veel pijn en verdriet heeft aangedaan. Ik hoop dat ik ooit de kans krijg om hen nog één keer te zeggen wat dit alles met mij doet.


Heb je nog contact met je dader? Waarom wel of waarom niet?
Nee, dat wil ik ook niet meer. De laatste keer dat we hem zagen, was in de rechtbank. Ook daar bleef hij liegen. Hij wilde de zaak afwimpelen en toonde absoluut geen respect.


Iemand als hij, die ervoor gekend staat dat hij handtastelijk is, iemand die zijn verantwoordelijkheid niet opneemt, wil ik niet in mijn leven. De manier waarop hij zijn macht heeft misbruikt bij zowel mij als mijn zus, een minderjarige met een beperking, heeft me echt diep geraakt.


Hoe gaat het met je zus? Heef zij ook klacht ingediend?
Ik heb het grootste deel van de aanklacht op mij genomen, omdat mijn zus autisme heeft. Het is voor haar dus veel moeilijker om dit allemaal te verwerken. Ze heeft een verklaring afgelegd bij de politie onder begeleiding van een vertrouwenspersoon. Ze ging niet mee naar de rechtbank.


Op dit moment heeft mijn zus haar goede en slechte dagen. Ik kreeg onlangs het bericht dat mijn dader in beroep is gegaan tegen zijn veroordeling. Ik heb dit nog niet aan mijn zus verteld omdat ik bij haar de wonde niet opnieuw wil open rukken.


Ben je goed begeleid door hulpverlening, politie, gerecht...?
Ja. Toen ik mijn verklaring aflegde, werd ik bijgestaan door een vertrouwenspersoon van het vertrouwenscentrum voor seksueel geweld. Ik had het gevoel dat het gerecht daarom ook meer aandacht had voor de zaak.


In de rechtbank zelf werden we tijdens de zitting telkens bijgestaan door iemand van slachtofferhulp. Ik voelde me echt wel gesteund door de mensen van de hulpverlening.


Ondanks de steun vond ik het wel erg moeilijk dat alles zo lang duurde. Je weet niet wanneer je dader ondervraagd zal worden, bijvoorbeeld. Dat maakt alles wel heel zenuwslopend.


Liza’s liedjes:

Ze huilt maar ze lacht van Maan

'til it happens to you van Lady Gaga